Craftpsykologi: Derfor er håndarbejde godt for dig

I en verden, hvor tempoet er højt, og vi konstant bliver bombarderet med stimuli fra vores digitale enheder, søger mange af os måder at finde ro og balance på. En metode, der har vundet stigende popularitet, er håndarbejde. Men hvorfor er det så godt for os? Svaret kan findes i craftpsykologien, der fokuserer på de positive effekter af kreative håndarbejdsaktiviteter.

 

Hvad er craftpsykologi?

Craftpsykologi undersøger, hvordan håndarbejde kan påvirke vores mentale og følelsesmæssige velbefindende. Anne Kirketerp uddyber begrebet i sin bog "Craft Psykologi", hvor hun forklarer, hvordan håndarbejde kan anvendes som en helende aktivitet. Kirketerp, som er en anerkendt ekspert inden for feltet, fremhæver de mange måder, hvorpå håndarbejde kan berige vores liv.

Ifølge Kirketerp kan håndarbejde have en række fordele:

  1. Mindfulness og flow: Når vi engagerer os i håndarbejde, kan vi opleve en tilstand af flow, hvor vi er fuldstændig opslugt af aktiviteten. Denne tilstand minder meget om mindfulness, hvor vi er til stede i nuet og glemmer tid og sted. Dette kan reducere stress og angst markant.

  2. Selvværd og selvtillid: At skabe noget med sine egne hænder kan give en stor følelse af tilfredshed og stolthed. Det øger vores selvværd og selvtillid, når vi ser de håndgribelige resultater af vores arbejde.

  3. Social forbindelse: Håndarbejde kan også være en social aktivitet. Mange mennesker deltager i strikkeklubber, sygrupper eller andre håndarbejdsfællesskaber, hvor de kan dele deres passion med ligesindede. Dette skaber en følelse af samhørighed og fællesskab, som er vigtig for vores mentale sundhed.

  4. Mental afslapning: Håndarbejde kan fungere som en form for mental afslapning. De repetitive bevægelser og fokuseringen på en simpel opgave kan berolige sindet og hjælpe med at lindre bekymringer og negative tanker.

 

Craftpsykologi viser os, at håndarbejde er meget mere end blot en tidsfordriv. Det er en konstrutiv metode til at forbedre vores mentale og følelsesmæssige velbefindende. Uanset om du strikker, syr, laver keramik eller noget helt fjerde, kan håndarbejde give dig en følelse af ro, tilfredshed og fællesskab. Anne Kirketerps arbejde har været med til at kaste lys over disse fordele og inspirere mange til at tage nålen, garnet eller leret i hånden og skabe noget smukt – både for sig selv og for andre.

 

Hvis du vil vide mere om visible mending, nyttige broderisting og broderitips, så kig nærmere på mine e-bøger her.

Tilbage til blog