Om mig

Som formidler, underviser og tekstilkonsulent ligger min passion i at dele ud af min viden og mit håndværk, hele tiden bliver klogere og dygtiggøre mig og hjælpe andre til at mindske tekstilspild, hvor de bruger deres færdigheder og viden.


På det mere nørdede plan elsker jeg at dykke ned i tekstilhistorie, viden og fakta om tekstil- og tøjproduktion og få nye idéer til at reparere tøj og derved mindske tekstilspild.

Min mission med mit arbejde er at få så mange som muligt, privatpersoner og virksomheder, til at få øjnene op for både de udfordringer som vi står over for og ikke mindst de muligheder, der allerede eksisterer eller som vi i fællesskab skal finde frem til, når det gælder tekstiler.

Det jeg blandt andet bidrager med er at dele ud af min viden og den inspiration som jeg løbende finder frem til. Dette gør jeg blandt andet gennem mine visible mending-workshops og foredrag om tekstiler i historisk perspektiv.

Jeg har holdt +50 workshops for 4-40 deltagere ad gangen siden 2021 (Se mine kommende workshops her). Og udgivet to e-bøger, der kan hjælpe dig i gang med at lappe dit tøj med visible mending og broderi.

 

Min vej hertil

Tøj og håndarbejde har stort set altid været en stor del af mit liv. Jeg har købt tøj i genbrugsbutikker siden jeg gik i folkeskole og har lavet håndarbejde så længe jeg kan huske. Jeg har i forskellige perioder strikket, syet i hånden og på maskine og korsstings- og frihåndsbroderet.

Mit fokus på bæredygtighed startede for alvor da jeg gik på universitetet og blev en del af Danmarks grønne tænketank Concitos Klimaambassade.

Mit målrettede arbejde med bæredygtighed begyndte for alvor i 2017, hvor jeg oplevede et større og større fokus på problematikken rundt om mig. Jeg læste artikler og så dokumentar, og jeg følte et stort behov for selv at bidrag og dele ud af alle de ting jeg læste og så. I begyndelsen interesserede jeg mig for bæredygtighed bredt set. Det var alt fra affaldssortering, madspild, ferie og tøj - forbrug generelt. Men fra 2020 har mit hovedfokus været på vores tøjforbrug, tesktilspild og reparation af tøj og tekstiler.

Hele min interesse for visible mending og tøjreparation begyndte, da min ældste datter begyndte at kravle i 2019, hvor hun begyndte at lave virkelig mange huller i sit tøj. Jeg har altid forsøgt at lappe tøj, som jeg er glad for. Det er dog aldrig blevet rigtigt pænt, da jeg forsøgte at gøre det så usynligt som muligt. Det lignede små knuder og pølser i tøjet, hvilket irriterede mit øje. Men samtidig med at min datter fik flere og flere huller i sit tøj opdagede jeg visible mending. Det er lappe sit tøj synligt med vilje. Det var perfekt timing, og siden da har jeg lappet talløse stykker tøj med med broderi, nålefiltning, lapper og gammeldags lappe- og stoppeteknikker.

Siden er min interesse for tekstilhistorie, tekstilspild og kvaliteten af tekstiler steget, både historisk og vidensmæssigt. I gamle dage var det ressourcekrævende at producere tøj, så derfor lappede man det også.

Alt det bruger jeg som fundament i mit arbejde, når jeg holder foredrag og workshops og generelt kommunikerer og formidler om tekstilspild og hvordan vi kan mindske det.

 

Måske kender du mig som Klimamusen. Jeg har arbejdet med formidling om bæredygtig hverdag og livsstil under navnet Klimamusen siden 2017. Men nu har jeg valgt at fordybe mig udelukkende i tekstilspild og reparation af tøj. Med det nye fokus har jeg valgt, at bruge mit eget navn som mit firmanavn. Så nu hedder jeg ‘bare’ Anna Kjær Voss’.