Hvad er visible mending?

Blogindlægget indeholder reklamelinks.

 

Visible mending (på dansk ‘synlig reparation') er, når du synligt lapper huller i dit tøj eller andet materiale. Tidligere har jeg prøvet at gøre mine lapninger af tøj så usynlige som muligt, men nu er jeg begyndt at gøre lapningerne synlige.

Især på mine børns tøj, synes jeg, at det er hyggeligt med små mønstre eller figurer. Det kan godt være en anelse mere krævende at reparere tøjet med visible mending, men jeg synes, at det kan være ret hyggeligt at nørkle med. Du kan lave små figurer, abstrakte eller geometriske mønstre. På Instagram og Pinterest kan du finde en masse helt vildt fine eksempler og finde inspiration.

 

broderet babapappa

 

En broderiramme kan være en god idé, da den holder stoffet udstrakt imens du syr. Du skal dog passe på, at du ikke kommer til at trække for meget i stoffet - særligt hvis du syr i elastisk stof.

Før jeg købte min broderiramme brugte jeg en tennisbold til at strække stoffet ud over. Det er helt klart bedre end ingenting, men jeg foretrækker min broderiramme nu.

 

visible mending

Inspiration til visible mending

Jeg finder ofte min inspiration i emojis, da det ofte er relativt forsimplede figurer. En anbefaling fra mig vil være at finde nogle simple figurer med få farver, gerne én eller to, til at starte med. Så gør du det lidt nemmere for dig selv.

Tråden som jeg bruger er broderigarn, som jeg har arvet fra en veninde. Broderigarnets tråde består ofte af 6 mindre tråde, der er snoet sammen. Så det jeg gør, når jeg skal brodere, er, at jeg klipper et passende stykke af, og så skiller jeg de små tråde fra hinanden, så de sidder sammen to og to. Så er tråden nemlig ikke lige så kraftig. Hvor tyk en tråd man skal sy med, afhænger selvfølgelig af, hvor groft eller fint stoffet er fx denim i forhold til silke.

Ud over tråd, så er det også godt at have nogle gode nåle, som er egnet til at brodere med. Dem kan du ofte finde i stof-, garn- og hobbybutikker.

 

lappede sokker

 

Sokkerne her har jeg bevidst lappet med farver, der skiller sig tydeligt ud fra sokkernes gule farve. Jeg kunne godt tænke mig at prøve at gøre dem til en slags lille patchwork for hver lapning, der bliver tilføjet. Den nederste lapning til højre var den første jeg lavede. Den er lidt mere knudret og heller ikke helt så behagelig at træde på. På de to nederst lapninger til venstre har jeg haft øvet mig lidt mere.

Jeg har prøvet mig frem og set videoer på Instagram og Youtube, og især Youtube kan jeg anbefale, hvis du har brug for hjælp til at få teknikken på plads.

Jeg har også selv en Youtube-kanal, hvor jeg deler videoer om visible mending. Du finder den her.

 

Franske knuder

Sting og teknikker

Der findes mange forskellige sting og teknikker til at brodere, og jeg har masser at lære endnu. Men ét af de sting, som jeg har øvet mig på et franske knuder.

Her er en lille liste over nogle af de sting, der findes. Så kan du eventuelt søge på dem og øve dig i de forskellige typer af sting:

  • forsting eller risting
  • fransk knude
  • hexesting
  • hollandske kastesting
  • konturstingkædesting
  • mille fleur
  • nedlagt syning
  • spiralknude
  • stikkesting eller bagsting
  • tungesting

 

I forhold til nogle gode inspirationskilder, så følger jeg selv ekaterinahaak, der laver de fineste synlige reparationer af tøj, og karenmariedehn, hvor jeg finder inspiration, til hvilke former for broderisting der findes, og hvordan de kan bruges.

 

Broderet ballon
Tilbage til blog